Co-coders: Diversitet i tech giver bedre løsninger

En mere divers tech-branche kan være med til at sikre fremtidig arbejdskraft og bedre digitale løsninger, der henvender sig til en bredere målgruppe.

Når du kører bil, tænker du så nogensinde over, om sikkerhedsselen vil redde dit liv, hvis du kører galt? Er du en gennemsnitlig mand, har du formentlig ingen grund til bekymring. Er du kvinde, kan historien være en anden. Sikkerhedsselen er nemlig hovedsageligt udviklet efter den gennemsnitlige mands proportioner. Og det kan altså have ret fatale konsekvenser.

Det forholder sig ikke sådan, fordi der er nogle onde eksistenser, der ikke ønsker at sikre kvinder i bilen. Det handler ganske enkelt om, at sikkerhedsselen hovedsageligt er skabt af mænd, og derfor lider under en ubevidst bias. De har ganske enkelt taget udgangspunkt i sig selv og egen verden, da de udviklede sikkerhedsselen.

Kun godt en fjerdedel af dem, der arbejder inden for tech er kvinder. Men hvad har det med sikkerhedsselen at gøre? Hvorfor er det problematisk, og hvorfor er der overhovedet et behov for mere diversitet?

Nøjagtig ligesom med sikkerhedsselen risikerer vores digitale løsninger at blive skabt ud fra en ubevidst bias, som favoriserer den minoritet, der har skabt løsningen eller måske mister øje for andre samfundsgrupper.

Flere undersøgelser viser, at diversitet betaler sig. Der bliver simpelthen udviklet bedre løsninger af et diverst team, end et homogent. Og det viser sig også på bundlinjen. Mangfoldige teams tjener faktisk hele 3,7% mere på bundlinjen end ikke-mangefoldige teams.

Helt lavpraktisk er der også mangel på arbejdskraft inden for IT-sektoren. Det estimeres faktisk, at Danmark i 2030 vil mangle op mod 22.000 IT-specialister. Et problem, som kan løses, ved at tiltrække flere forskellige profiler til uddannelserne og branchen. Det er vigtigt at understrege, at diversitet ikke kun handler om flere kvinder, men også forskellig baggrund, etnicitet, seksualitet og meget andet kan bidrage til diversitet.

Hvordan tiltrækker vi flere diverse profiler til IT?

Der findes ingen simpel løsning, som automatisk vil tiltrække flere diverse profiler. Men der kan gøres mange tiltag, som kan være med til at gøre IT mere interessant for diverse profiler.

Claus Brabrand, Lektor og leder af Center for Computing Education Research, IT-Universitetet i København, har forsket i, hvordan IT-uddannelserne kan tiltrække flere kvinder.

Hovedtiltag, Claus Brabrand har oplevet som succesfulde, har været at vise kvinder og diverse profiler, hvad IT egentlig handler om, at de passer ind, og at de godt kan finde ud af det. Det handler også om at vise, at IT og programmering kan være med til at løse virkelige problemstillinger, og at man som IT uddannet kan gøre en reel forskel for virkelige mennesker.

Det kan blandt andet opnås ved at undgå stereotypisk kommunikation, fremhæve kvindelige og diverse rollemodeller og fremhæve samarbejde over konkurrence.

Co-coders erfaringer er også, at fællesskabet og følelsen af ikke at stå alene kan have stor betydning for, at kvinder og diverse profiler får mod på at bevæge sig ind i tech. Det samme gælder rollemodeller, som de kan spejle sig i. Netop sådan et fællesskab stiler Co-coders mod at være med sin platform, som både skal være et inkluderende fællesskab og en vej til at finde mentorer og rollemodeller at spejle sig i og lære fra.


Vil du vide mere?

Besøg Co-coders og læs mere om arbejdet med kodning og bliv medlem allerede i dag!

 

 

EU funded project