Danskerne fælder hård dom over MitID
Hver fjerde dansker mener, at MitID er en dårlig løsning. Det viser den netop offentliggjorte rapport IT i praksis® 2022-23, som blandt andet undersøger danskernes oplevelse af myndighedernes digitale services.
Det var planen, at alle danskere med udgangen af oktober skulle overgå til det nye MitID som danskernes sikre forbindelse til digitale services fra det offentlige. Desværre har overgangen til den nye løsning, der erstatter NemID, været en udfordring for mange danskere, som har skabt lange køer hos Borgerservice rundt omkring i landet. Og i en ny rapport fra Rambøll og Dansk IT svarer 26 pct. af de adspurgte danskere som har app’en, at de finder løsningen dårlig.
Det er et stort problem ifølge Asger Højen Danielsen fra Rambøll Management Consulting. Han er ekspert i offentlig digitalisering og har erfaringer fra flere offentlige digitaliseringsprojekter:
”Udrulningen af MitID kom dårligt fra start. Selvom alle danskere efter planen skulle være på MitID med udgangen af oktober, mangler 300.000-500.000 danske borgere i ind- og udland stadig at få nationens nye digital adgangskort. Endnu værre er det, at en ganske stor gruppe, som har taget app’en i brug, ikke synes om den. Det er yderst uheldigt for en så central del af det digitale Danmark, som kan og skal være tilgængelig for alle danskere over 13 år,” siger Asger Højen Danielsen.
Danskernes oplevelse af MitID
I rapporten IT i praksis® er 1.000 danskere blevet spurgt til deres oplevelse af myndighedernes digitale services. bl.a. brugen af MitID.
Mangelfulde tests er en del af problemet
Udfordringer omkring MitID skal dog ikke stoppe Danmarks digitale tilgang til offentlige services, ifølge Asger Højen Danielsen. Forløbet bør til gengæld få myndighederne til se nærmere på, hvordan digitale værktøjer testes og rulles ud, og hvordan der kommunikeres omkring dem i fremtiden. Ifølge rapporten IT i praksis® synes to ud af tre danskere (65 pct.), at det kunne gå endnu hurtigere med digitaliseringen af kommunikationen mellem dem og myndighederne. Men hvis danskerne skal forblive positive og ønske mere digital kommunikation med det offentlige, skal brugeroplevelsen gøres markant bedre, end den har været i forbindelse med udrulningen af MitID.
En god brugeroplevelse sikres ved en grundig test af løsningens brugervenlighed hos et tilstrækkeligt bredt udvalg af de borgere, der skal bruge den, og her har man tilsyneladende ikke testet bredt nok på MitID, ifølge Søren Skaarup, der er forsker og ekspert i offentlig IT hos ITU:
”Det lader til at være mange af de samme problemer borgerne står med, når de skal tage MitID i brug. Det kunne muligvis skyldes, at man har testet utilstrækkeligt eller ikke er nået bredt nok ud i pilotimplementeringen. Når så mange borgere har samme oplevelser, burde udfordringerne også blive synlige, hvis brugertesten havde været god nok. Det skal vi tage ved lære af, så vi får alle med,” siger Søren Skaarup.
Asger Højen Danielsen fra Rambøll Management Consulting tilføjer:
”De problemer der har været, bør få de ansvarlige myndigheder og leverandører til at sikre en grundig analyse af den implementering der har været af MitID. På den måde sikres viden og læring, der kan bruges til at skabe et godt forløb ved næste udrulning af offentlige IT-løsninger,” siger han.
Det forpligter at være de bedste
En af årsagerne til de frustrationer, der har præget MitID-forløbet for en del borgere, er, at løsningen som udgangspunkt er bygget op som en app-baseret løsning. Det betyder, at brugeren skal have en smartphone
– men det er ikke alle borgere, der ejer en smartphone eller har lyst til at eje en smartphone. Selvom de borgere så i stedet har mulighed for at anvende en traditionel kodeviser som et alternativ appen, kan det massive fokus på app’en have medført frustrationer hos flere borgere, end det havde behøvet at gøre.
Overgangen fra NemID til MitID sker bl.a. for at øge sikkerheden og dermed beskyttelsen af borgernes data og personlige oplysninger. Altså er MitID skabt for borgernes skyld, men det er ikke den oplevelse, en for
stor gruppe borgere står tilbage med, og det er et alvorligt problem, mener Ejvind Jørgensen, formand for udvalget for it i den offentlige sektor i Dansk IT.
”Danmark anses som et af de lande i verden, der er bedst til offentlig digitalisering – og sådan en position forpligter. Udrulningen af MitID har ikke været tilfredsstillende set fra et borgerperspektiv, hvor alt for mange
har følt sig hægtet af. MitID er en samfundskritisk digital løsning og et fundament for Danmarks digitalisering. Det stiller ekstremt høje krav til både sikkerhed, stabilitet og brugervenlighed af løsningen. Men også til kommunikation og til måden, det rulles ud på. Hvis offentligheden har en oplevelse af, at der fx er for mange sårbarheder i MitID, eller at tjenesten er for besværlig at anvende, svækker det tilliden til den
offentlige digitalisering. Det dur ikke. Vi skal som samfund sætte barren ekstremt højt, hvad angår MitID og lignende digitale løsninger,” siger Ejvind Jørgensen fra Dansk IT.
Hent IT i praksis 2022-2023.
Om IT i praksis
IT i praksis® er den mest omfattende undersøgelse af virksomheders, myndigheders og borgeres tilgang til digitalisering. IT i praksis® udforsker de muligheder og udfordringer, digitaliseringen skaber. Rapporten ser på, hvordan man begår sig strategisk og skaber resultater gennem arbejde med digitalisering.
Om Dansk IT
Dansk IT er en uafhængig interesseorganisation og et fællesskab for it-professionelle. I Dansk IT kan man sætte fokus på sin karriere gennem fortsat kompetenceudvikling og deltagelse i Danmarks største it-faglige netværk. Dansk IT arbejder for at fremme og understøtte it, hvor dette skaber værdi for samfundet og den enkelte. At samle, styrke og udvikle it-brugere og it-professionelles kompetencer og faglighed. Og på et uafhængigt grundlag varetage samfundets og medlemmernes it-interesser.
Gå til Dansk IT's hjemmeside.
Om Rambøll Management Consulting
Rambøll er en førende international ingeniør-, arkitekt- og rådgivningsvirksomhed grundlagt i Danmark i 1945. I dag beskæftiger Rambøll 17.000 medarbejdere. Rambøll har en global tilstedeværelse med en stærk repræsentation i Norden, Storbritannien, Nordamerika, Kontinental Europa, Mellemøsten og Asien-Stillehavsområdet.