Center for Cybersikkerhed rammes af besparelser
Trods, at cybertruslen i dag er større end nogensinde før, er Center for Cybersikkerhed (CFCS) nødsaget til at spare, hvilket går udover kvaliteten af deres arbejde og deres fremtidige kompetenceudvikling.
Årsagen til besparelserne er at Forsvarets Efterretningstjeneste sidste år ansatte hundredvis af nye medarbejdere, eftersom det nye forsvarsforlig lagde op til flere opgaver for CFCS, men indtil videre er der ikke lavet nogle politiske aftaler på området. Det har ført til et underskud på 118 millioner kroner og dermed besparelserne i Center for Cybersikkerhed.
“For mig virker det bindegalt. Vi har så meget brug for det, som Center for Cybersikkerhed kan. Det er virkelig noget viden og nogle kompetencer og færdigheder, vi som samfund har rigtig meget brug for,” siger Jens Myrup Pedersen, professor i cybersikkerhed på Aalborg Universitet, til DR. "Der er alle grunde til, at det er nu, man skal opruste," fortæller han.
Cybersikkerhed kompetencer er essentielt for et stærkt og sikkert EU og Danmark, derfor har Digital Skills & Jobs Platformen, også netop disse kompetencer som et af sine hovedfokuspunkter.
Hvad betyder besparelserne
- Der ansættes ikke nye, når stillinger bliver opsagt, og alt overarbejde skal afspadseres.
Hvis medarbejderne ikke føler, at de kan være stolte af det arbejde de leverer og samtidig oplever større tidspres, så risikerer vi at CFCS bliver en uattraktiv arbejdsplads. - Abonnementer på fagmedier, kurser, uddannelser og seminarer, spares væk.
Dette gør det svære for medarbejderne at holde sig ajour med udviklingen indenfor cybersikkerhed. - Rejser både ude og hjemme skal alle godkendes af em chef, og mange aflyses.
Vigtige tjek og besøg hos samfundsinstitutioner som hospitaler, telenet og private leverandører, der er afgørende for den digitale infrastruktur, kan derfor ikke gennemføres i tilfredstillende omfang. Derudover kan medarbejdere ikke deltage i konferencer og møder, hvor de før har kunne erfaringsudveksle med internationale kollegaer.
"Man kan jo frygte, at nogle medarbejdere forlader Center for Cybersikkerhed, fordi situationen er, som den er. Og det er ikke ressourcer, der lige hænger på træerne. Det tager lang tid at bygge op igen." fortæller Jens Myrup Pedersen.
udbuddet af IT-eksperter indenfor cybersikkerhed kan allerede ikke hamle op med efterspørgslen. Allerede i 2022 havde EU estimeret, at der var brug for 883.000 cybersecurity-specialister, hvoraf der manglede 260.000-500.000. Trusselsbilledet og efterspørgslen siden da kan kun siges at være steget.
Cybertruslen mod Danmark 2024
Cyberspionage: | Meget høj |
Cyberkriminalitet: | Meget høj |
Cyberaktivistiske angreb: | Høj |
Destruktive cyberangreb: | Lav til middel |
Cyberterror: | Ingen |
Du kan læse rapporten fra CFCS her.
Forsvarets Efterretningstjenestes understreger, at CFCS er blevet styrket de seneste år, men at den stramme økonomistyring skyldes et højt aktivitetsniveau som følge af den skærpede sikkerhedspolitiske situation.
"FE og dermed også Center for Cybersikkerhed foretager naturligvis de nødvendige økonomiske prioriteringer og vægter i den forbindelse de operative opgaver og myndighedsforpligtelserne højest," lyder det FE's pressetjeneste.
Læs den originale artikel fra DR her!