EU's politik for Internet of Things (IoT)
Europakommissionen har taget initiativ til at formulere en politik for det som på dansk kaldes 'tingenes internet' eller Internet of Things (IoT)
Herunder præsenteres EU's initiativ til og politik for hvad vi på dansk af og til kalder 'tingenes internet', men som generelt omtales om 'Internet of Things eller IoT'.
IoT omfatter en række teknologier, hvor den digitale transformation buldrer allermest frem, og hvor selve verdensøkonomien forventes at kunne mærke det. Det hænger tæt sammen med anvendelsen af distribueret og kunstig intelligens (AI). Udrulningen af IoT-teknologier vil optimere måden, vi lever vores liv på. Faktisk giver tingenes internet (IoT) os mulighed for at smelte den fysiske og den virtuelle verden sammen. Det tilbyder innovative løsninger og giver os mulighed for at skabe smarte miljøer. Data, der indsamles fra IoT-sensorer, kan overvåges og føres tilbage til et centralt system for at udløse en handling, få indsigt eller reagere på et andet tilsluttet objekt, hundreder af kilometer væk.
Ifølge International Data Corporation forventes antallet af installeret IoT-tilsluttede enheder at stige fra 40 milliarder i 2023 til 49 milliarder i 2026, hvilket svarer til en årlig vækstrate på 7%. Det er også bemærkelsesværdigt, at tre fjerdedele af de europæiske organisationer bruger skyen, mens omkring den samme andel planlægger at investere i IoT. Europakommissionen har i en årrække sendt enorme beløb i spil i IoT-relaterede forsknings-, udviklings- og innovationsprogrammer. Disse projekter vil demonstrere brugen af IoT- og edge-teknologier på tværs af flere sektorer, der øger industriel samarbejde gennem åbne platforme og standarder, og dermed opnå europæisk lederskab på tværs af hele edge-økosystemet5.
Et økosystem
Internet of Things 'takes a village' - for at realisere muligheder med IoT, kræver det et helt økosystem. Spændende over hele spektret fra kant til sky udgør High Performance, Edge And Cloud computing (HiPEAC)-fællesskabet, som støttes af Europa-Kommissionen, et dynamisk netværk af cirka 2.000 forskere inden for datalogi, repræsentanter fra industrien og studerende. Formålet er at følge de seneste tendenser og udfordringer inden for datalogi. Derudover vil Europa-Kommissionen støtte samarbejde med National Science Foundation i USA med fokus på grundforskning inden for nye koncepter inden for distribueret databehandling og sværmintelligens.
Yderligere detaljer om igangværende forsknings- og innovationsprojekter samt begivenheder og muligheder for små og mellemstore virksomheder kan findes på European Cloud-Edge-IoT-portal. Denne initiativ sigter mod at etablere en vej for forståelse og udvikling af Cloud, Edge og IoT (CEI) Kontinuum ved at fremme samarbejde mellem en bred vifte af forskningsprojekter, udviklere, leverandører, forretningsbrugere og potentielle adoptanter af dette nye teknologiske paradigme.
Andre bestræbelser på digitalisering af den europæiske industri sker gennem Connecting Europe Facility og Digital Europe Programmes. For eksempel udrulningen af fælles europæiske dataspaces i prioriterede sektorer som landbrug, energi og mobilitet.
Europakommissionens egen involvering
Gennem tæt samarbejde mellem Kommissionens forskellige 'divisioner', kaldet 'Directorates-General' eller 'DG’er, viser EU vejen inden for områder som lovgivning, standardisering og interoperabilitet, cybersikkerhed, bæredygtig it samt støtte til forskning, innovation og implementering. Det arbejder sammen med relevante interessenter fra både den offentlige og private sektor samt civilsamfundet inden for disse områder.
Generaldirektoratet for Mobilitet og Transport (DG MOVE) og DG CONNECT arbejder på at skabe synergier mellem den europæiske datastrategi og den bæredygtige og intelligente mobilitetsstrategi med særlig fokus på udrulningen af et fælles europæisk mobilitetsdatarum. Begge DG’er har slået sig sammen med Generaldirektoratet for Forskning og Innovation (DG RTD) og Generaldirektoratet for det Indre Marked, Industri, Iværksætteri og SMV’er (DG GROW) for at udvikle emnet for forbundet og automatiseret mobilitet gennem en række komplementære politikker og forsknings- og udviklingsinitiativer.
Generaldirektoratet for Energi (DG ENER) og DG CONNECT forbereder handlinger i kølvandet på Handlingsplanen for digitalisering af energi, med henblik på at fremskynde den digitale og bæredygtige transformation af EU’s energisystem. Dette arbejde er i overensstemmelse med Europa-Kommissionens Europæiske Grønne Aftale, REPowerEU og Det Digitale Årti-politikprogrammet for 2030. Det berører også forbedringen af udveksling og brug af data inden for energisektoren med det mål at etablere et fælles europæisk energidatarum.
Endelig samarbejder Generaldirektoratet for Landbrug og Udvikling af Landdistrikter (DG AGRI) med DG CONNECT om at udvikle et fælles europæisk datarum for landbrug for at muliggøre digital transformation af Europas landbrugsindustri. Aktuelle initiativer er medfinansieret gennem Horizon Europe. Udrulningen af de respektive datarum skal understøttes under Det Digitale Europa-programmet i 2024 og bygge videre på aktiviteterne i EU-medlemsstaterne.
Læs mere hos Europakommissionen om initiativet.