Aftale om værn mod deling af Deepfakes, bakkes bredt op i folketinget
Regeringen, DD, SF, C, Ø, B og Å er enige om en at lave et værn mod digitale efterligninger indeholdende personlige kendetegn.
Du har sikkert set deepfakes på dit feed i form af danske "kendisser" der fortæller om en hurtig måde de har tjent penge på, "politikkere" der siger ting de aldrig har sagt, eller måske du har oplevet at blive ringet op af "en bekendt" der mangler penge. Med fremkomsten af AI og deepfakes er det blevet sværere at skelne ægte og manipuleret indhold fra hinanden.
Digitalt manipulerede versioner af billeder og video kan skabe en grundlæggende tvivl om hvad der er ægte, når misinformation tolkes som sandt og hastigt spredes på internettet skaber det mistillid og underminerer tillidssamfundet.
Aftalen skal derfor sikre danskere retten til egen krop og stemme, og holde oplagrinsmediet (som fx Facebook eller X) til ansvar for at slette indholdet. Derudover kan aftalen forebygge misinformation og mistillid.
Aftalen ændrer ophavs-retsloven og indføre følgende to beskyttelser:
- En generel beskyttelse mod virkelighedsnære, digitalt genererede efterligninger af personlige kendetegn:
• Beskytter den brede befolkning mod deling af virkelighedsnære, digitalt genererede efterligninger af andre personers personlige kendetegn (som udseende, stemme mv.) uden samtykke. - En efterligningsbeskyttelse af udøvende kunstnere:
• Beskytter udøvende kunstnere og artister mod deling af virkelighedsnære, digitalt genererede efterligninger af deres kunstneriske fremførelse eller præstationer uden samtykke
Begge beskyttelser skal sikre et klart retsgrundlag, som kan anvendes af enhver til at få fjernet virkelighedsnære, digitale efterligninger fra forskellige oplagringsmedier, herunder sociale medier.
Overtrædelse af de foreslåede regler vil ikke medføre bøde- eller fængselsstraf for de personer, der spreder indholdet. Det kan dog være muligt at få erstatning efter dansk rets almindelige erstatningsregler, afhængig af omstændighederne. Samtidig kan der fra både DSA-tilsynets og Kommissionens side pålægges bøder, hvis oplagringsmediet ikke overholder sine forpligtelser i medfør af forordningen, herunder ikke reagerer på en anmeldelse om ulovligt indhold.
Reglerne finder kun anvendelse i Danmark. Selvom ulovligt indhold er taget ned fra oplagringsmediernes platforme i Danmark, kan indholdet derfor fortsat godt figurere på platformene, hvis de tilgås fra andre lande.
Læs mere om aftalen her.