Ligestilling mellem kønnene i energisektoren

Danmark score højt på kvinders politiske og økonomiske deltagelse i energi sektoren, men ligger blandt de dårligste når det kommer til lønforskellen mellem kønnene. Ifølge ny rapport fra EU.

Tabel der viser at Danmark, scorer godt på kvinders økonomiske og politiske medbestemmelse, men lavt på ligeløn

I Danmark udgør kvinder 26% af arbejdsstyrken i  energisektoren, som tæller omkring 20.000 ansatte. Dermed overstiger Danmark EU27-gennemsnittet på 24,5%. Baseret på en EU undersøgelse estimeres det, at kvinder udgør 22% af sektorens forsknings- og innovationsarbejde, hvilket placerer Danmark i midterfeltet blandt EU27-landene. Dog viser data fra International Energy Agency (IEA) en bekymrende -14% lønforskel mellem kønnene (betinget af færdigheder) i den danske energisektor, lidt bedre end ikke-energisektorens -15%, men væsentligt dårligere end EU27-gennemsnittet.

Ifølge EIGE’s Gender Equality Index rangerer Danmark, som nummer 4 i EU hvad angår kvinders deltagelse i politiske, økonomiske og sociale områder. Især inden for områder, der er afgørende for den europæiske grønne aftale og energiomstillingen. Her har Danmark 40% kvindelig repræsentation i parlamentariske udvalg og 25% i ministerielle lederstillinger. Forklaringen på de positive tal, tilskrives loven om ligestilling, der kræver årlige “Perspektiv- og handlingsplaner”, der fremmer lige muligheder inden for uddannelse, arbejde og familie. Planerne fremmer lighed ved at reducere kønssegregation på arbejdsmarkedet, sikre lige løn og fremme kvinder i ledelsespositioner. Derudover bidrager Danmarks brede lovgivningsmæssige ramme, herunder love om lige løn, behandling og barsel, væsentligt til kønslighed og inklusion i energisektoren og samfundet som helhed.

Med 27% kvindelige i energisektoren, rangerer Danmark blandt de højeste i Europa hvad angår kvinder i ledelsespositioner. Dette bekræfter resultaterne fra en undersøgelse fra Nordic Energy Research fra 2021, der beregnede “kvindelig ledelsesscore” og viste, at scoren er cirka dobbelt så høj i de nordiske lande sammenlignet med resten af Europa.

En af de virksomheder der arbejder på lighed mellem kønnene er Ørsted. Deres mål er at opnå en kønsfordeling på 40:60 (kvinder:mænd) inden 2030, med særligt fokus på lederstillinger. For at nå dette mål har Ørsted lanceret flere initiativer, herunder sponsorprogrammer, reserveret job-positioner til kvindelige talenter og “Female Spotlight Initiative”, der er designet til at forberede kvinder til seniorledelsesstillinger.

I Danmark svarer repræsentationen af kvinder på ingeniørstudier til EU-standarderne, med 17% på bachelor niveau, og en betydelig andel på 32% på kandidatniveau. Danmark er dermed rangeret i den øverste tredje del af EU landene, når det angår andelen af kvinder på ingeniør kandidater, men rangeret blandt den midterste tredjedel hvad angår andelen af kvinder, der tager en ingeniør bachelor. Den årlige vækstrate for kvindelige ingeniør bachelorer var 6,6% i løbet af det sidste årti. Danske uddannelsesinstitutioner, især Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Syddansk Universitet (SDU), fremmer aktivt initiativer der øger kvinders deltagelse i energisektoren. DTU samarbejder med Engineer The Future om at fremme STEM-fagene blandt unge gennem begivenheder som Girls' Day in Science med fokus på bl.a. innovation og bæredygtighed.


Læs den originale rapport her.

EU funded project