Model for digitale kompetencer i uddannelsessektoren
Læs artiklen af Mads Ronald Dahl og bliv klogere på EU's tilgang til og model for digitale kompetencer
Ingenting består uforandret; slet ikke i et domæne kendt for sin hastige udvikling og udvidelser: De digitale kompetencer. Det kræver både overblik, indsigt og udsyn hvis man skal indfri både nuværende og fremtidige krav til digitale kompetencer i et hurtigt udviklende digitalt samfund.
Det ved Mads Ronald Dahl fra Aarhus Universitet mere om end så mange andre, ikke mindst fordi han har arbejdet med en af de helt store, helt centrale modeller for digitale kompetencer, DigComp, et rammmeværk fra EU. Mads har forestået oversættelsen til dansk, og han arbejder sammen med europæiske kollegaer støt videre for på den ene side at sikre modellens aktualitet og det man kalder komplethed (indholdet skal være både nødvendigt og tilstrækkeligt).
Vi har tidligere på denne side præsenteret DigComp som den foreligger på dansk (se links nedenfor). Senest i sin forskning præsenteres en struktureret tilgang til udvikling af digitale kompetencer inden for uddannelsesinstitutioner, på tværs af discipliner og niveauer for studerende (såvel som deres undervisere). De studerende har brug for at kunne forberede sig på at blive en del af den digitale arbejdsstyrke. I en forskningsartikel argumenteres for at integrere digitale kompetencer i uddannelsesprogrammer, ikke mindst ved at stimulere og sikre diskussioner om udvikling af digitale kompetencer.
Links
- Find den omtalte artikel hos Dansk Universitetspædagogisk Tidskrift
- Læs tidligere artikler om DigComp 3.3. her på siden, fx EU-DigComp2-2-paa-dansk, Den-digitale-kompetenceramme-DigComp
- Læs mere om arbejdet med løbende at udvikle kompetencemodellen per se samt sikre dens anvendelse, næste gang på DigComp HUB Final Event - Dig Comp Hub.
- Følg med i det europæiske udviklingsarbejde ift. DigComp hos JRC, EU's Joint Research Centre.